Inhoud
Inleiding
Op deze pagina wordt getracht een zo compleet mogelijk overzicht te geven van de gevaren binnen en buiten het huis voor onze grote vriendelijke reuzen.
Giftige planten
Veel dieren weten intuïtief wat wel en niet goed voor ze is. Van paarden is bijvoorbeeld bekend dat ze bij ziekte bepaalde begroeiing uitzoeken om te eten. Helaas verliezen sommige dieren die al generaties binnen wonen dit instinct. Voor raskatten schuilt hierin een gevaar. Gras eten is voor katten niet ongezond. Het zorgt dat eventuele opgelikte haren middels haarballen weer naar buiten kunnen komen.
Als katten zich misselijk voelen zullen ze grassoorten opzoeken om zo het braken te stimuleren. Daarom is het zelfs raadzaam om voor katten een polletje kattengras neer te zetten, waarop ze hun natuurlijke knaagbehoefte kunnen uitleven. Indien de kat erg gaat spugen van kattengras omdat het te scherp is, kan ook een kruidentuintje voor hem of haar worden aangelegd. Denk hierbij aan kattekruid, salie, thijm of peterselie. Elke kat kan zo zijn eigen voorkeur hebben. Andere planten kunnen echter net zo lustig gegeten worden en dat is het begin van een probleem.
Ziekteverschijnselen
Sommige planten zijn in hun geheel giftig voor katten, van andere zijn alleen delen giftig. Van de hyacint en de narcis bijvoorbeeld, is voornamelijk de bol giftig en daarmee niet zo'n groot gevaar voor huiskatten. Van de azalea zijn vooral bladen en bloemen toxisch. Lelies in zijn geheel zeer giftig en het meest gevaarlijk voor katten. Een beetje opgelikt stuifmeel dat op de vacht is terechtgekomen door langs de meeldraden te lopen kan al fataal zijn! Wat voor gif hier precies in zit heeft onderzoek nog niet uit kunnen wijzen, maar korte tijd na het binnenkrijgen veroorzaakt het bij de kat ziekteverschijnselen: overgeven, suf worden en niet meer willen eten. In die periode worden de nieren aangetast en zonder een juiste behandeling van de dierenarts zal de nierfunctie het binnen 36 tot 72 uur opgeven. Oleanders zijn ook zeer toxische planten en kunnen bij inname levensbedreigend zijn. Gelukkig is de smaak ervan zeer bitter, waardoor de meeste katten de oleander links laten liggen. In de meeste gevallen zullen ziekteverschijnselen bestaan uit overgeven, diarree en buikkrampen. Sommige planten, zoals de klimop, zorgen voor irritatie. Hierbij kan de mond zwellen en de tong pijnlijk aanvoelen. Plantenvergiftiging wordt gelukkig in de praktijk van de dierenarts zelden waargenomen. Een reden hiervan kan echter ook zijn, dat de eigenaar niet heeft gezien dat de kat van planten heeft gegeten. Om dan nog de diagnose te stellen is erg lastig.
Vergif
Zelfs als een plant onschadelijk is kan het opeten ervan gevaarlijk zijn, als deze bespoten is met pesticiden. Ook kunnen kunstmatige meststoffen via de aarde door de plant zijn opgenomen. Gebruik daarom geen kunstmatige meststoffen of bestrijdingsmiddelen in het deel van de tuin waar de kat loopt.
Gevaarlijker nog dan bestrijdingsmiddelen zijn slakkenkorrels. Hierin zit metaldehyde verwerkt, een stof die werkt op het zenuwstelsel. Katten raken hierdoor gedesoriënteerd, kwijlen en zijn extra gevoelig voor geluid. Helaas houden katten van de smaak ervan, en smikkelen ze dus met plezier op. In de dierenartsenpraktijk wordt gesignaleerd dat katten hieraan sterven. Probeer het gebruik van slakkenkorrels dus te voorkomen en ga op zoek naar veiliger alternatieven, zoals bijvoorbeeld het gebruiken van koperdraad of -band rond planten(bakken).
Naast planten, kunstmatige messtoffen en bestrijdingsmiddelen zijn nog veel meer stoffen, of voor mensen onschadelijke etenswaren, giftig voor katten.
Giftige stoffen en etenswaren voor katten
- Adderbeet
- Alcohol
- Allium soorten (knoflook, prei, ui, sjalot et cetera)
- Antidepressivum
- Antivries
- Avocado
- Blauwalg (te controleren via http://www.zwemwater.nl/)
- Cafeïne (koffie, thee, cola)
- Chocolade
- Dieet pillen
- Kanker medicijnen
- Kunstmatige meststoffen
- Muizen- en rattengif
- Pijnstillers (Asperine, Ibuprofen, Paracetamol)
- Schoonmaakmiddelen (let op restjes afwaswater in het aanrecht)
- Slakkenkorrels (metaldehyde)
- Verschillende paddenstoelen (zie http://www.licg.nl/xx/ onder paddenstoelen)
- Voedingssupplementen (Vitaminen, Mineralen en/of Nutriënten)
- Xylitol (zoetstof)
- Permethrin - anti-vlooienmiddel voor honden
NOOIT anti-vlooienmiddel voor honden gebruiken voor uw kat!
Eerste hulp
Als je ziet dat de kat een toxische plant inneemt of dit vermoedt, probeer dan onmiddellijk de kat te laten braken, bijvoorbeeld door zout achterop de tong te leggen. Haal mogelijke resten uit de mond. Raadpleeg in ieder geval zo snel mogelijk de dierenarts. Deze kan een effectief braakmiddel toedienen. Als je naar de dierenarts gaat, neem dan de plant waarvan gegeten is mee.

Als twee of meer uur na de plantenopname verstreken zijn, is het juist niet verstandig de kat te laten braken. Het is dan noodzakelijk dat de dierenarts een maagspoeling toegepast, waarbij grote hoeveelheden water gebruikt moeten worden. Daarnaast zal de dierenarts de darmen op gang moeten helpen bij de verwijdering van het gif. Wees alert op tekens als misselijkheid, overgeven en slecht eten.
Voorkom onnodige gevaren en zorg dat in huis en in de tuin geen gevaarlijke planten staan.
Veel voorkomende planten en bloemen giftig voor katten
Hieronder staat een lijst van veel voorkomende planten en bloemen die giftige kunnen zijn wanneer de kat deze binnen krijgt. Deze lijst is niet volledig, maar slechts een richtlijn!
- Aronskelk, Abrikoos, Akelei, Akkerpaardestaart of Heermoes, Allamanda, Aloë vera, Amaryllis, Anthurium, Azalea of Rododendron
- Belladonna of Wolfskers, Beuk incl. nootjes, Bilzekruid, Bitterzoet, Bolderik, Bosanemoon, Braaknoot, Brem, Buxus of Buksboom
- Cyclamen, Christoffelkruid, Clerodendrum, Clivia, Christusdoorn, Chrysanten, Croton
- Dieffenbachia, Dolik, Doornappel, Dotterbloem
- Fijnspar
- Gatenplant, Gebroken hartje, Gevlekte Aronskelk, Gevlekte Scheerling, Gloriosa, Goudenregen, Grove Den
- Herfsttijloos, Hyacint
- Kamerbrem, Kamperfoelie, Kegelsleutelbloem, Kerstroos (Helleborus), Kerstster (Euphorbia), Klimop, Koolzaadschroot, Bont Kroonkruid
- Lariks, Laurier, Lelies, Lelietje van Dalen, Liguster, Lupine
- Maretak, Moederkoren, Moeraspaardenstaart, Monnikskap, Mosterd
- Nachtschade, Narcis
- Oleander, Oranjeboompje
- Peperboompje, Paardenkastanje of Wilde Kastanje, Philodendron, Pioenroos
- Raapzaadschroot, Ricinus of Wonderboom (incl. zaden), Ridderspoor
- Salomonszegel, Sneeuwklokje, Stinkende Gouwe
- Tabak, Taxus
- Venijnboom, Vingerhoedskruid
- Vuurwerkplant, Vaste Lupine
- Wild Kruiskruid, Wilde Kardinaalsmuts, Wolfsmelk, Wonderboom, Waterscheerling, Wijnruit, Wikke of Vicia
- Zevenboom, Zilverspar
Een handig ezelsbruggetje is dat alle planten die “melk” bloeden, in principe in min of meerdere mate giftig zijn!
Gevaren
- Pas op met de wasmachine en droger. Hier zou uw kat zich in verstopt kunnen hebben.
- Let ook op met uw toilet. Als uw kat daar in valt zal het verdrinken, omdat het door de gladde randen niet zelfstandig uit het toilet kan klimmen.
- Zorg dat uw kat nooit een elastiekje of z.g. plastic zak binders te pakken kan krijgen. Daar kunnen ze door stikken. - Laat nooit plastic zakken slingeren waar een kat met zijn kopje in kan.
- Pas op met (electra) draden! Deze kunnen in de darmen ernstige schade aanrichten!
- Controleer ook altijd de katten speeltjes op eventuele losse delen want als deze worden opgegeten, kan dit een darm afsluiting tot gevolg hebben met de dood als resultaat.
- Katten zijn soms net kleine kindertjes die overal op, aan en inzitten wat niet altijd goed voor ze is, maar straffen werkt niet. Liever voorkomen dan corrigeren. Nooit slaan! (zie gedrag).

Meer info
Community
- Vragen? Bezoek onze Facebook Community Maine Coon .nl en de gelinkte Community Maine Coon .nl Gezondheid en Ziekte
Bronnen
- Zie de algemene opmerkingen over bronnen onder Over deze site.
Externe links
- Slider 1, 2, 3 "Giftige Planten": Wikipedia NL en Wikipedia EN